sunnuntaina, helmikuuta 11, 2007

Paalu vai risti?

Pyrkiessään erottautumaan maailmasta ja erityisesti kristikunnasta, vartiotorniseura on mennyt tekemään kärpäsestä härkäsen niinkin epäolennaisesta asiasta kuin siitä, millaisella tavalla Jeesus teloitettiin.

Tietysti kysymys on siinä mielessä merkittävä, että ristiä käytetään yleisesti kristittyjen tärkeimpänä symbolina, mutta opillisesti asialla ei ole suurtakaan merkitystä. Jos Raamatun kannalta asiaa tarkastellaan, tärkeintä on, että Jeesus ylipäätään kuoli ihmiskunnan puolesta. Jehovan todistajat ovat kuitenkin tehneet kysymyksestä merkittävän - omaksi vahingokseen, koska he arkeologisten todisteiden mukaan ovat tässäkin asiassa väärässä.

Jos asia kiinnostaa, suosittelen lukemaan tämän erinomaisen artikkelin: Stauros, paalu vai risti. Artikkelissa käsitellään mm. vastineita Seuran väitteille rististä ja Raamatun todistusta asiasta. Minun mielestäni artikkelin vakuuttavin osuus on kuitenkin se, jossa tarkastellaan arkeologisia, historiallisia ja lääketieteellisiä todisteita sen puolesta, että Jeesus teloitettiin ristillä.

On myös mielenkiintoista havaita, että tätäkin asiaa käsitellessään Seura on taas lainannut lähteitä epärehellisellä tavalla. Mitä enemmän asiaan perehdyn, sitä selkeämmäksi käy, että Seura ei enää ansaitse minun luottamustani. Miten voisin luottaa sellaiseen tahoon, joka toistuvasti lainaa auktoriteetteja ottamalla heidän sanojaan (tai kuviaan, kuten tässä ristin tapauksessa) irti asiayhteydestä ja lainaamalla niitä täysin alkuperäisen ajatuksen vastaisesti?

Jos uskoisin Raamattuun, nautiskelisin odottaessani sitä hämmennystä, joka valtaa Jehovan todistajat siinä vaiheessa, kun he näkevät "Ihmisen Pojan merkin" taivaalla, sillä tuo merkki olisi nimenomaan risti!

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Mielestäni "sinikantinen kirja" on vielä parempi esimerkki kontekstista irrottamisesta (jossa Jehovan Todistajien julkaisijat ovat mestareita) Kontekstistaan irrotettuina mm. kuuluisan evoluutikon ja kreationisminvastustajan Gouldin sanominen antaa mielikuvan kuin evoluutio olisi kriisissä:
Annetaan siis mielikuva että vannoutunut evoluutikko vastustaa evoluutiota. Pitäisi jossain kilistä. -ihan kantaa ottamatta itse evoluution oikeudellisuuteen..

Kaappiluopio kirjoitti...

Jep, todella härskiä lainailua siinä Luomisen tulos -kirjassa. Toinen järkyttävä esimerkki on tuo Kolminaisuus-kirjanen.

Aikaisemmin ajattelin, että vaikka en enää uskoisikaan JT-asiaan, voisin silti lueskella esim. Herätkää-lehteä ihan sen takia, että siinä on mielenkiintoisia yleissivistäviä artikkeleita. Nyt ei kuitenkaan kiinnosta enää lukea mitään VT-seuran julkaisuja, koska koko lafka on menettänyt noiden epärehellisten lainausten takia uskottavuutensa minun silmissäni.